Rezerwacje

  • ul. Francuska 11
    +48 22 616 24 32
  • ul. Belwederska 18a
    +48 22 840 50 60
  • English

Karta dań

To nowoczesna, autorska kuchnia polska – tradycyjne smaki podane z nowoczesnym zacięciem. Bazujemy na unikalnych produktach od lokalnych producentów dzięki czemu proponujemy Państwu zaskakujące połączenia smakowe.

Przekąski zimne – Cold appetizers

Pasztet z kaczki podany z domowymi marynatami i marmoladą jabłkową 21,00
Duck pâté served with pickles and apple marmalade 90g

Studzienina z nóżek wieprzowych na grzybowej pomadzie 23,00
Pork in aspic with mushroom balsamico vinaigrette 110g

Filety ze śledzi bałtyckich w wiejskiej śmietanie 25,00
Baltic herring fillets in cream 90g

Mus z wątróbki gęsiej z owocami i gorącą jeżynową konfiturą 35,00
Goose liver mousse with fruit and hot blackberry sauce 80g

Wybór trzech pasztetów z dziczyzny, z kaczki i przepiórki z dodatkiem pikli i sosu cumberland 35,00
A selection of game , duck and quail pâté served with  pickles and Cumberland sauce 120g

Tatar z polędwicy wołowej w Państwa wersji smakowej 39,00
Beef sirloin Tartar seasoned to your taste130g

Tatar z łososia z czerwonym kawiorem  bogato doprawiony 39,00
Salmon tartar full of flavour, served with red caviar 130g

Przekąski gorące – Hot appetizers

Dwa rodzaje pierogów z różnych zakątków Polski w delikatnej okrasie i sosem jogurtowym 26,00
Two kinds of  pierogi, Polish dumplings from various regions, delicately sprinkled with fat crumbs and  yoghurt sauce 110g

Polska gruszka –Klapsa z kozim serem Bio na łożu z litewskiego kindziuka 38,00
Polish pear with goat cheese Bio, served on traditional Lithuanian Kindziuk sausage140g

Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z różowym łososiem i czerwonym kawiorem 39,00
Crunchy golden potato pancakes with pink salmon and red caviar 180g

Delikatne naleśniki z rzecznymi rakami na pomidorowym muślinie 42,00
Delicate pancakes with river crayfish on tomato muslin 100g

Sałaty- Salads

Mieszanka zielonych sałat z gorąca wątróbka z patelni w malinowym sosie vinegret 29,00
Mixed f green salad with hot, fried liver in raspberry vinaigrette 100g

Sałata Podhalańska z żurawinowym winegretem i ciepłym oscypkiem 36,00
Podhale-style salad served with cranberry vinaigrette and hot oscypek (Polish sheep cheese) 100g

Zielona sałata z plastrami z  piersi wędzonej kaczki i świeżymi owocami  38,00
Green lettuce with slices of smoked duck breast and fresh fruit 100g

Zupy – Soups

Wykwintny rosół z wielu mięs z domowym makaronem 16,00
Refined clear soup with home- made noodles 200ml

Kiszony czerwony barszcz z kruchym pasztecikiem 18,00
Traditional  red borsch with pastry 200ml

Żurek na zakwasie z mąki żytniej gotowany na suszonych borowikach 19,00
Żurek (soup made from fermented rye flour) cooked on dried porcini mushroom stock 200ml

Dania główne – Main Courses

Staropolskie żeberka w dwójniaku rycerskim pieczone 39,00
Tradition al Polish-stylepork ribs roasted in mead 180g

Polędwiczka  wieprzowa w wianku z zasmażanej kapusty w sosie tymiankowym 43,00
Pork sirloin in a wreath of fried cabbage in thyme sauce 140g

Złocista wątróbka cielęca  z patelni z młoda dymką i konfiturą jabłkową 44,00
Veal liver served with apple and fried onion 120g

Policzki wołowe w naturalnym sosie z dodatkiem warzyw i chrzanowego muślinu 46,00
Beef cheeks in natura sauce with vegetables and horse-radish muslin 130g

Sum w zielonych szuwarach ze szpinaku z sosem z zielonego pieprzu 55,00
Catfish in  rushes of spinach in green pepper sauce 150g

Zraziki cielęce z domowymi pietruszkowymi kopytkami i z puree z marchewki 56,00
Veal rolls with home-made parsley gnocchi and carrot puree 140g

Wiejska kaczka pieczona z jabłkami  podana na sosie śliwkowym 60,00
Cottage duck roasted with apples, served on plum sauce  200g

Befsztyk z polędwicy wołowej marynowany w świeżych ziołach podany z sosami bernaise i zielonego pieprzu 79,00
Beef tenderloin steak marinated in fresh herbs  served withgreen pepper and Bernaise sauces 180g

Kotleciki jagnięce z kostką w  sosie rozmarynowym z domowymi kopytkami 93,00
Lamb cutlets with bone in rosemary sauce with home-made potato gnocchi 140g

Dania z dziczyzny – Game dishes

Zrazy z dzika w aromatycznym leśnym sosie z zasmażanymi buraczkami 72,00
Rolled wild boar fillet in aromatic forest sauce with fried beetroots 130g

Pierś z dzikiej kaczki smażonej na rózowo na sosie morelowo-pomarańczowym 56,00
Delicately fried breast of wild duck with apricot-orange  sauce 140g

Comber z sarny podany z knedlami nadziewanymi śliwką na sosie wiśniowym 98,00
Saddle of venison served with potato dumplings stuffed with plum on cherry sauce 130g

Dania na specjalne zamówienie – Special orders

Prosię mleczne faszerowane kaszą i podrobami
Milk piglet stuffed with buckwheat and offal

Pieczony dzik w całości
Whole roasted boar

Złocisty indyk faszerowany cielęciną
Golden turkey stuffed with veal

Jagnię mleczne marynowane i pieczone w ziołach
Milk lamb marinated and roasted in herbs.

Drodzy Państwo powyższe dania prosimy zamawiać z 10 dniowym wyprzedzeniem. Dania te podajemy w całości, cenę ustalamy w zależności od wagi.
We kindly ask you to order the above dishes 10 days in advance.
They are served whole, the price depends on the weight.

Podatek Vat wliczony jest w cenę/Prices include VAT
Powyżej 6 osób doliczamy 10 % za obsługę / Receipts for over 6 persons include 10% service

Restauracja Dom Polski

realizacja: estinet.pl